СИТУАЦІЯ НАВКОЛО РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ В УКРАЇНІ

Посольство України в Канаді

26 листопада 2021

 

Російська Федерація продовжує збройну агресію проти України та вживає заходів з недопущення інтеграції української держави до європейських структур безпеки.

 

Основною метою політики Російської Федерації щодо України є знищення української державності та встановлення над нею повного контролю.

 

При цьому керівництво Росії червоними лініями для себе визначило наближення НАТО до кордонів з Росією та повноправне членство України в Альянсі.

 

Для досягнення своїх політичних цілей Російська Федерація розпочала збройну агресію проти України та значно наростила воєнний потенціал на Південно-Західному напрямку. З 2014 року в Південному та Західному військових округах були створені дві загальновійськові армії та розгорнуто армійський корпус в окупованому Криму. Чисельність сухопутного компонента збройних сил Російської Федерації безпосередньо поблизу кордону з Україною збільшилась з 9 тис. до 94 тис. військовослужбовців. Значно зріс наступальний потенціал російських військ за рахунок суттєвого збільшення танків, артилерійських систем та бойової авіації.

 

З початку цього року Російська Федерація періодично здійснювала нарощування угруповань військ поблизу кордону України за рахунок розгортання батальйонних тактичних груп, перекидання на територію Криму підрозділів 76 десантно-штурмової дивізії, посилення Чорноморського флоту бойовими кораблями та катерами Північного і Балтійського флотів та Каспійської флотилії.

 

У квітні Росія відпрацювала швидке розгортання БТГр поблизу українського кордону та в окупованому Криму. Створене угруповання військ набуло повної готовності до проведення повномасштабної операції проти нашої держави.

 

Кількість батальйонних тактичних груп з початку року змінювалася і становила: у лютому – 28, березні – 46, квітні – 53, травні – 45, червні – 39, липні – 37, серпні – 44, вересні – 51, жовтні – 38, у тому числі з урахуванням стратегічного навчання “Запад-2021”.

 

На сьогодні 40 БТГр розгорнуто біля нашого кордону.

 

Загалом зосереджено близько 94 тис. військовослужбовців сухопутного компонента, 1200 танків, 1600 артилерійських систем, 330 літаків та 240 вертольотів.

 

Це є кремлівською стратегією ескалації з періодичною деескалацією напруженості. Спочатку Росія значно нарощує угруповання військ поблизу України, а через

певний проміжок часу – частково його скорочує. Проте загальна чисельність військ постійно зростає.

 

В цьому році російські війська провели широкомасштабні навчання поблизу державного кордону, включаючи стратегічні навчання збройних сил Росії та Білорусі “Запад-2021”. Однією з особливостей заходів оперативної підготовки збройних сил Росії є те, що значна кількість військ та озброєння залишились в Західному військовому окрузі.

 

Іншою особливістю діяльності збройних сил Росії є активізація розвідки території України з використанням розвідувальної авіації, засобів технічної розвідки. Застосовуються літаки-розвідники Іл-20, Су-24мр, Су-34, маневрені групи РЕР, розвідувальні супутники та кораблі Чорноморського флоту Росії.

 

Москва продовжує мілітаризацію Кримського півострову, а в цьому році значно збільшила кількість навчань, які проводяться у Чорному морі та на Кримському півострові. Зокрема, у квітні ц.р. РФ провела широкомасштабні навчання повітряно-десантних військ, Чорноморського флоту та авіації.

 

Вперше в цьому році всі найбільші навчання Південного військового округу, навчання 49 армії, 58 армії, 7 десантно-штурмової дивізії були проведені на полігоні Опук. Відпрацьовувалися наступальні операції, десантні та протидесантні операції. Були розгорнуті системи управління Південного військового округу та загальновійськових армій. Залучалися бойові катери Каспійської флотилії.

 

Відпрацьовано питання розгортання двох дивізій територіальних військ на Кримському півострові з використанням можливостей 943 центру забезпечення мобілізаційного розгортання, н.п. Новоозерне.

 

Всі заходи проводились за єдиним сценарієм та мали наступальних характер.

 

Загалом протягом цього року Російська Федерація провела на території Криму 90 навчань різних рівнів.

 

Крім того, Москва демонструє готовність до застосування наявного озброєння для ураження повітряних та морських засобів України і НАТО у Чорному морі.

 

Кремль продовжує практику закриття морських районів в Азовському та Чорному морях під приводом проведення навчань, що обмежує  свободу мореплавства у регіоні.

 

У 2021 році Росія активно освоює територію та військову інфраструктуру Білорусі. Постійно проводяться двосторонні навчання сухопутних, повітряних та повітряно-десантних підрозділів на території Білорусі. Під приводом створення спільного навчального центру, в ході навчання “Запад-2021” у серпні до Гродно переміщено зенітний ракетний підрозділ С-400 “Триумф” 1 армії ППО-ПРО. У вересні на

аеродром Барановичі перебазовано 3 літаки Су-30СМ 6 армії ВПС та ППО, які заступили на бойове чергування.

 

Росія відновила польоти стратегічної авіації в повітряному просторі Білорусі. Зафіксовано польоти літаків Ту-22М3 та Ту-160 10 і 11 листопада. Відповідно до заяв російського та білоруського керівництва, такі польоти будуть проводитись на регулярній основі.

 

Використовуючи як привід т.зв. міграційну кризу 12 листопада Росія провела навчання батальйонної тактичної групи 76 повітряно-десантної дивізії в районі Гродно з відпрацювання питань захоплення та утримання плацдарму, пошук та знищення противника, а також ізоляції окремого району. Такі питання Росія постійно відпрацьовує на території Білорусі.

 

Москва повністю контролює територію Білорусі у воєнному відношенні, у т.ч. із застосуванням своїх збройних сил.

 

Водночас, значне накопичення спеціальними службами незаконних мігрантів на території Республіки Білорусь (близько 15 тис. осіб) та безуспішність їхнього прориву до Польщі та Литви, можуть становити загрозу для України. Оскільки, міграційна хвиля вірогідно спрямується в сторону нашої держави.

 

За цих умов прогнозуються такі негативні наслідки міграційної кризи для України та країн Балтії і Східної Європи:

 

  • підвищення рівня терористичних загроз у результаті виникнення сприятливих умов для інфільтрації радикальних терористичних угруповань;

 

  • зростання ймовірності виникнення збройних сутичок на кордоні з Білоруссю;

 

  • погіршення соціально-політичної обстановки пов’язане зі зростанням навантаження на державні бюджети країн через концентрацію незаконних мігрантів.

 

Щодо ситуації на сході України.

 

Поточну ситуацію характеризують такі аспекти:

 

•             регулярні провокації проти українських військ для їх звинувачення у порушенні режиму припинення вогню;

 

•             наявність заборонених Мінськими домовленостями російського озброєння (у т.ч. РСЗО, ОБТ, міномети) поблизу лінії зіткнення;

 

•             розвідка позицій частин (підрозділів) Об’єднаних сил за допомогою російських БпЛА;

 

•             снайперський вогонь вздовж лінії зіткнення;

 

•             поповнення запасів ОВТ, боєприпасів, ПММ тощо, що доставляються до окупованих районів Донецької та Луганської областей з території Росії;

 

•             блокування підрозділами 1, 2 АК роботи спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

 

Загалом ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається складною. Спостерігається збільшення кількості обстрілів наших підрозділів та населених пунктів у порівнянні з 2020 роком. У середньому, щодоби близько 10 випадків застосування зброї. З них 40% артилерійських систем.

 

Воєнна розвідка України зафіксувала такі особливості діяльності російських окупаційних військ на сході України:

 

•             з початку року проведено 9 мобілізаційних навчань. В навчаннях взяли участь близько 30 тис. резервістів;

 

•             зросла кількість застосування БпЛА “Орлан-10” для ведення розвідки наших позицій і тилових районів та застосування БпЛА типу “квадрокоптер” в ударному варіанті;

 

•             збільшилась кількість перевірок військ 1 та 2 корпусу комісіями ЗС Росії. З 8 листопада в корпусах працює комісія ГШ ЗС РФ;

 

•             Російська Федерація посилює протиповітряну оборону окупаційних військ. З початку цього року Росія додатково розгорнула на окупованих територіях 4 РЛС Каста-2Е1. Штаб Південного військового округу планує посилити систему протиповітряної оборони за рахунок розгортання на окупованих територіях та поблизу кордону України додаткових систем ППО;

 

•             встановлено проведення чергової ротації на командних посадах у 1, 2 АК кадрових офіцерів ЗС РФ.

 

Однією з загроз для України є надання російського громадянства населенню окупованих районів. Станом на сьогодні, близько 650 тис. осіб отримали російські паспорти. У вересні близько 220 тис. осіб взяли участь у виборах до Державної Думи Росії.

 

В подальшому Російська Федерація може використовувати цей факт для дестабілізації ситуації на сході України або як привід широкомасштабного вторгнення на територію нашої держави для захисту громадян Росії.

 

Таким чином актуальними загрозами для України, країн Балтії, Східної Європи та Середземномор’я можна вважати:

 

•             збройна агресія проти України, нарощування угруповань російських військ на західних кордонах Білорусі, РФ та Автономної Республіки Крим;

 

•             провокування напруженості на сході України;

 

•             провокування напруженості через штучно створену РФ міграційну кризу;

 

•             мілітаризація Азово-Чорноморського регіону та спроби введення морської блокади України;

 

•             розвідувально-підривна діяльність Росії;

 

•             порушення стабільного функціонування енергетичного сектора економіки;

 

•             паспортизація “російськомовного” населення;

 

•             нав’язування у країнах світу питання привабливості так званого “російського світу”.