ПРОХАННЯ В ОСТАННЮ ХВИЛИНУ

Шановний пане Президенте!

Я громадянин США, який активно підтримав вашу кандидатуру особисто та через коаліцію, названу українцями-американцями за Байдена на останніх виборах. Коаліція була сформована тому, що багато українських американців вважали, що, виходячи з ваших записів про Україну, коли Ви були віце-президентом СЩА, ваша експертиза та прихильність будуть найбільш корисними в українському змаганні не тільки у війні проти агресора Москви але також у розбудові демократичних структур і вільного життя. Це, звичайно, доповнювало Ваш загальний рекорд у Вашингтоні за 50 років та Вашу репутацію як людини принципової та доброчесної.                                                                              Це прохання є особистим, хоча, повірте мені, воно на устах багато українських американців. Зараз ви перебуваєте у своїй європейській поїздці, яка передбачає для мене дві дуже важливі зупинки – одну на саміті НАТО в Брюсселі та вашу зустріч з президентом Володимиром Путіним у Женеві. Моє прохання до вас – пам’ятайте, будь ласка, Україну.

Ці дві зустрічі дуже переплетені. Будь-які дії  на заході НАТО, будуть предметом для обговорення з президентом Путіним. Для Путіна Україна особлива тема. Як відомо, США просувала вступ України до НАТО ще на Бухарестському саміті НАТО у 2008 році. Цю підтримку завадили Німеччина та Франція. Протягом наступних тринадцяти років у агресивному положенні Росії в Європі та в інших регіонах багато що змінилося, і все на гірше: Росія вторглася в Грузію, Росія вторглася в Україну, Росія втручалася останнім часом у демократичні процеси в Білорусі, тобто в так зване ближче порубіжжя. Крім того, Росія дотримувалась курсу, що повністю суперечить нашому на Близькому Сході. Росія втручалася щонайменше у три наші виборчі процеси, втручалася і вимагала викупу у наших енергетичних та продовольчих поставах. Внутрішньо Росія розгромила будь-які спроби демократії, прав людини або прав меншин у власних кордонах і навіть експортувала свою машину для вбивств на території нашого союзника, Великобританії. Це все Вам відоме.

Якщо, за нашими даними у 2008 році, для України був настав час отримати свій План дій щодо членства в НАТО, то цей час лише значно зріс за ці роки. Будь ласка, покажіть своє керівництво демократичним західним союзникам та винесіть це питання на саміт НАТО. Єдина особа котра може це зробити це Ви.  Тим більше що колишній найбільший противник України щодо НАТО Німеччина відчув недавно Вашу симпатію не щодо Північного потоку як до німецького бажання, на мою думку помилкового. Але Ви проявилися союзником Німеччини навіть проти власних переконань. Ця справа дуже близька до завершення, і росіяни почали вже перекачувати газ, я підозрюю на задоволення канцлера Німеччини Ангели Меркель. Ваша відмова від санкцій повинна підштовхнути пані Меркель підтримати вас в ПДЧ України про НАТО, якщо вона буде чесним союзником.                                           Мені не потрібно переконувати вас у військовій готовності України до НАТО, оскільки, мабуть, у неї є друге за потужністю військо в Європі, ядерний потенціал осторонь, який був пожертвуваний на наше прохання. Чесно кажучи, якщо я можу бути настільки відкритим, щоб припустити, що ми фактично дещо зобов’язані Україні за її доброзичливість.

Історично склалося так, що американські президенти дуже добре справлялися на зустрічах з російськими або раніше радянськими колегами. На цих засіданнях було досягнуто не дуже багато чого, але лідери США виявили себе переважно дуже принциповими та твердими. На жаль, образ президента Трампа в Гельсінкі залишається ганебним. Я вважаю, що ваша мета повинна полягати не лише у вияві твердості та цілісності, а в тому, щоб покласти край цьому фіаско 2018 року, оскільки це було вадою для американської зовнішньої політики. Президент Путін повинен однозначно зрозуміти, що Гельсінкі та президент Трамп були відхиленнями США. Я знаю, що Ви просто людина, яка має справу з політичним досвідом і, що ще важливіше, з особистою характерністю та принциповістю. Президент Путін повинен зрозуміти, що Америка, як представник вільної та демократичної глобальної спільноти, повернулася.

Хай Бог благословить Вас і благословить Сполучені Штати Америки. Я прохаю вас завдяки вашій добрій праці допомогти Божому благословенню надати ласк для народу України, який так сильно постраждав і виявляє таку сильну волю до свободи та демократії.

11 червня 2021 року                                                    Аскольд С. Лозинський