ДОНБАС В ОБМІН НА КРИМ І ЗАЯВА ДЕРЖДУМИ РФ ЩОДО “КОРІННИХ НАРОДІВ УКРАЇНИ”: ЩО ДУМАЮТЬ ЕКСПЕРТИ

9 червня 2021

Тема Криму останні дні стала обговорюваною як в Україні, так і в державі-агресорі. На цей раз дискусія щодо окупованого півострова розгорнулася довкола контроверсійних заяв Єрмака та Арестовича стосовно ймовірної подачі води до Криму, та Держдуми Росії щодо українського проекту закону про корінні народи.

Ми ж дізналися, що ж з цього приводу думають українські експерти.

Вода в Крим

Директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О. Никонорова Сергій Пархоменко:

“Що в Арестовича на язиці, тe у Єрмака на умі. Влада ще в 2019 році думала над впровадженням схеми “вода в Крим в обмін на виведення російських військ з Донбасу”. Громадянське суспільство не дало реалізувати цей план, та й Росія не дуже палала бажанням дати згоду на цю схему. Якийсь час влада не заїкалася про воду в Крим, і от знову. Схоже, ці меседжі запускаються для зовнішнього споживача напередодні зустрічі Байден-Путін та в світлі ймовірної зустрічі Зеленського зі своїм російським візаві. Схоже, на Банковій думають, що західні партнери могли б умовити президента РФ як мінімум подумати про формулу “Крим в обмін на Донбас”. Для України така формула означає капітуляцію та знищення перспектив деокупації півострова”.

Михайло Басараб, політолог, член Координаційної Ради Руху Опору Капітуляції.

“Відновлення постачання води в Крим – символічний крок, який фактично є визнанням російського суверенітету на цій території. А ще це означає полегшення для Росії окупації й утримання Криму під своїм контролем, сприяння ворожим військовим базам і розвиток промисловості в інтересах держави-окупанта. Прісної води для підтримання життєдіяльності населення на півострові достатньо. Води не вистачає для забезпечення Росією своїх окупаційних функцій”.

Керівник Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв в ефірі “Крим.Реалії” відзначив:

“Створюється таке враження, ніби її, влади, представники періодично закидають посили про постачання води по Північно-Кримському каналу в окупований Крим, щоб подивитися, як відреагує українське суспільство. Олексій Арестович, по-перше – все-таки офіційний радник глави держави, по-друге, досить досвідчений блогер з більш ніж сотнею тисяч підписників. Він прекрасно розуміє, що за будь-яким посилом може послідувати певна реакція. Я думаю, що теоретично міркувати може бабуся, сидячи на лавочці. До того ж ще з 2014 року багато експертів неодноразово говорили про те, що дії Росії на Донбасі – це один з варіантів розміну на Крим. А подача води на півострів – якраз один з етапів такого розміну. Добре, що українське суспільство, журналісти дуже швидко реагують: ми не будемо давати нашим чиновникам розслаблятися”.

Корінні народи

Борис Бабін, юрист, колишній представник Президента України в АР Крим:

“8 червня 2021 року Держдума РФ схвалила феноменальну заяву щодо законопроекту «Про корінні народи України», внесеному президентом Зеленським до Верховної Ради як невідкладний. Цей акт владного режиму РФ претендує на абсолютну безпрецедентність, адже йменується документ “Про ініціативу влади України щодо виключення російського та інших народів з числа корінних народів України”. Та серед іншого в цій заяві зазначається, що визнання Україною колективних прав кримських караїмів (нагадаю, що їх залишилося 700 осіб у світі) та кримчаків (200 осіб у світі) є … «ідеологічним обґрунтуванням громадянської війни на Сході України». Також у заяві Держдума заявляє про те, що нібито усі значні етнічні групи України, включно із росіянами, є «корінними народами». Ця дуже цікава через свою офіційність позиція, адже серед іншого за нею Держдума офіційно відмовила усім етнічним росіянам усього світу …у власній державності”.

На думку ж міжнародної ініціативи Антипутінський інформаційний фронт, подібні заяви парламенту РФ фактично є проявом русофобії.

І хоча офіційна Москва вішає ярлики “русофобів” на всіх, кого такими вважає, розплідником русофобії є саме Кремль.

Нагадаємо, що нещодавно Держдума РФ також “відмочила номер” через форму збірної України з футболу.