МУЗЕЙ ГОЛОДОМОРУ РОЗВИВАТИМУТЬ СПІЛЬНО

СКУ   

“Свобода”

1го травня 2021 р.

 

КИЇВ. – 22 квітня Міністерство культури та інформаційної політики України, Національний музей Голодомору-геноциду, Світовий Конґрес Українців та Міжнародний благодійний фонд Музею Голо­домору підписали Меморандум про партнерство у проєкті творення Другої черги Національного музею Голодомору-геноциду та відкриття для відвідувачів у 2023 році, з нагоди 90-их роковин Голодомору, основної експозиції новозбудованого сучасного музею.

До 30-ої річниці Незалежности України уряд має на меті завершити реконструкцію першої черги Національного музею Голодомору-геноциду, продовжувати будівництво другої черги та розпочати роботу над створенням основної експозиції музею. Меморандум є одним із кроків у низці ініція Президента України та уряду щодо підготовки до відзначення цієї дати.

Підписання Меморандуму є важливим для ефективної реалізації державно-приватного партнерства, покликаного консолідувати зусилля держави та громадянського суспільства у справі відновлення та збереження національної пам’яті, публічної підтримки сучасної інституції – музейного комплексу Музею Голодомору – не лише на етапі її формування, а й у подальшому її сталому розвитку.

Згідно з Меморандумом, Мініс­терство культури та інформаційної політики України представляє державну частину партнерства та забезпечує державну підтримку реалізації проєкту.

„Голодомор – трагічна сторінка нашої історії. І правду про те, хто відповідальний за неї, має знати весь світ. Десятиліттями радянська влада приховувала цю жахливу реальність, в якій жили сотні тисяч людей. Приховувала ціленаправлений акт геноциду українського народу. Музейний комплекс дозволить забезпечити доступ до правдивої інформації, що ж відбувалося у той час насправді. Без применшень і псевдофактів. Його будівництво – надзвичайно важливий крок до увіковічнення пам’яті як всіх українців, так і тих, хто також постраждав від нелюдяних репресій СРСР. Історія не забута“, – сказав Міністер культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Національний музей Голодомору-геноциду відповідає за зміст основної експозиції, яка буде створена в будівлі, що зводиться. На базі музею вже розроблено наукову концепцію експозиції. Музей забезпечує роботу Контентної групи, до якої входять працівники музею, а також залучені за згодою музеологи, історики та фахівці з інших суміжних дисциплін. Також на базі музею сформовано міжнародну Експертно-наукову раду.

Відповідно до Меморандуму, за міжнародну підтримку проєкту творення Музею Голодомору відповідає Світовий Конґрес Українців.

„Світовий Конґрес Українців актив­но долучається до творення та розвитку Музею Голодомору-геноциду. Впродовж десятиліть ми послідовно доносимо світу правду про страшний злочин сталінського режиму та стоїмо за міжнародне визнання Голодо­мору актом геноциду українського народу. Залучення міжнародної підтримки сприятиме творенню музею світового рівня та зробить його відомим не лише в межах України, але й в ґльобальних маштабах“, – заявив Президент СКУ Павло Ґрод.

Участь громадянського суспільства, широкого кола благодійників в Україні та за кордоном у творенні Музею Голодомору забезпечує Міжнародний благодійний фонд Музею Голодомору. Згідно з Мемо­ран­думом, завданням Фонду Музею Голодомору є фінансове забезпечення створення та втілення проєкту основної експозиції, облаштування внутрішнього музейного простору та підтримка подальшого розвитку створюваного музейного комплексу. Фонд також представлятиме інтереси благодійників.

Першу чергу Національного музею Голодомору-геноциду було відкрито з нагоди 75-их роковин Голодомору у 2008 році. Відкриття всього комплексу та основної експозиції у ньому запляновано у 2023 році до 90-х роковин Голодомору.

Архітектурний проєкт будівлі музею у складі Другої черги будівництва Меморіяльного комплексу пам’яті жертв Голодомору в Україні розроблено українською майстернею „Проєктні системи“ у співавторстві з польською студією „Nizio­DesignInternational“. У 2017 році на етапі ескізного проєкту він отримав позитивну оцінку консультативного органу Центру Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Над створенням дизайн-проєкту основної експозиції Музею Голодомору з українськими вченими та фахівцями працює міжнародний дизайнерський консорціюм у складі компаній „Nizio Design International“ (Польща) та „Haley Sharpe Design“ (Велика Британія).

Міжнародний благодійний фонд Музею Голодомору заснований для сприяння діяльности та розвитку Національного музею Голодомору-геноциду. Спільно з партнером – Канадсько-Українською фундацією, Фонд відповідальний за проведення фандрейзингової кампанії, мета якої фінансово та інформаційно забезпечити реалізацію проєкту в частині створення та втілення основної експозиції музею, облаштування внутрішнього простору та заснування ендавмент-фонду для сталого розвитку музею у майбутньому. До складу Наглядової ради Фонду входять предстоятелі українських церков Святослав (Шевчук) та Епіфаній, Віктор Ющенко, Філя Жебровська, Прем’єр-Міністер Канади Стівен Гарпер (2006-2015), Прем’єр-Мініс­тер Австралії Тонні Еббот (2013-2015), громадські діячі та представники бізнесу, щоб брати безпосередню участь у реалізації статутних завдань Фонду та бути ґарантами максимальної ефективності використання коштів.

Створений спільними зусиллями та відкритий для відвідувачів у 2023 році музей буде розповідати не лише про історію злочину геноциду української нації – Голодомор 1932

1933 років, а й про силу і незламність українців, гідність та багаторічну боротьбу в ім’я єдиного віковічного прагнення – життя в суверенній успішній українській державі. Музей буде поширювати знання, які стануть не лише протиотрутою від будь-яких спроб, спрямованих на заперечення злочину Голодомору, нехтування правами людини та повторення злочинів геноциду у майбутньому, а й фундаментом для зміцнення демократії в Україні.

СКУ