СИНИ БОЖІ – ЦЕ СИНИ ВОСКРЕСІННЯ

ХРИСТОС ВОСКРЕС!    ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

ВОСКРЕСНЕ УКРАЇНА!

В біблійній історії людини та людства подія воскресіння Христового займає центральне місце, вона має переломне значення. Для християн історія людства поділена на два періоди – до і після воскресіння Христового. Ця історія проходить в реальному часі: вона розвивається від народження Ісуса, коли Син Божий з’являється у Вифлеємі в людській подобі, як  він  навчає людей про Царство Боже, котре наближається, і завершується після страсного тижня в Пасхальну неділю перемогою над смертю . Ісус  навчає людей про праведне і згубне для душі людини. Згубний для людини  шлях  відкривається широким і веде до загину. А праведний шлях, який веде до радості, натомість є вузьким і жорстоким. Про це  учить  євангельська розповідь. Щойно ми святкували тріюмфальний в’їзд Ісуса до Єрусалиму, де на нього чекають муки:  зрада, страждання, засудження і розп’яття  на хресті між двома розбійниками на горі Голгофі.

При тому знаємо, що «Бог же не є Бог мертвих, але живих, усі бо живуть для Нього» (Лука 20, 18). Ми знаємо, як лукавство людини –  простої і книжної – призвело до смертного вироку Ісуса. Водночас Христос закликає нас свідчити про Його слова і мудрість Божу, і каже, що  стражданням  нашим ми спасемо душі наші (Лука 21, 19).

Кожен із нас, в тому й велика українська спільнота, отримали життя і віру як Божі дари, і спільно прямуємо по життєвому шляху, на якому на нас з усіх боків та на кожному кроці чигають загрози й підступи. Земна тимчасовість кожного з нас через горнило земного життя переходить у вічність, де наша душа воскресне вже у Царстві Божому.

З нагоди цьогорічного Великодня, що його переживаємо у свідомості згубної війни та підступної пандемії, ми змушені протистояти людському лукавству та насильству, і то на всіх рівнях та за всіляких обставин. Для того бажаємо всім нам у цей нелегкий час головно –  зміцнення духовної сили і віри. А також особливих  суспільних чеснот, що їх вимолює у своїй молитві лікар і поет Юрій Липа:

«Боже, дай нам, щоб усе, що найвеличніше – було в нас, і сповни нарід наш молитвою вічного напруження. Дай так, щоб тривога батьківська була в кожному серці, і щоб наші пізнали всі науки, а воля наша знищила всіх противників! За сірість минулих років, за блуканину на роздоріжжях, дай нам тепер  велику дорогу єдності й молитви!»

Нехай великодні дзвони радість приносять у кожен  дім, у ваші душі – мир і благословення воскреслого Христа.  Нехай Христова Пасха і наша єдність зміцнять нашу силу для захисту України й принесуть щастя в кожну родину.

Христос воскрес! Воскресне й Україна!

       

Київ, 30 квітня 2021 року.                                         Андроник Кармелюк