ПАВЛО ҐРОД: НАСТУПНИЙ УДАР РОСІЇ ПО УКРАЇНІ – ПРОЄКТ “ПІВНІЧНИЙ ПОТІК-2”

27 квітня 2021

Російська агресія, яка нині триває проти України, Грузії, Білорусі, Балтійських держав та решти Східної Європи, продовжуватиме зростати із завершенням будівництва газогону “Північний потік-2”. Світовий Конґрес Українців (СКУ) закликає Німеччину, Сполучені Штати Америки та усю міжнародну спільноту вжити усіх можливих заходів задля негайної зупинки цього російського енергетичного проєкту, що наближається до свого завершення.

“Північний потік-2” проляже в обхід і позбавить значення критично важливий газогін між Росією та Західною Європою, який пролягає через територію України і забезпечує постачання газу як для України, так і для багатьох країн Східної Європи. Росія зможе без зусиль завдати шкоди Україні, Білорусі та іншим країнам регіону буквально перекривши їм постачання газу. І такі спроби вже мали місце у минулому. Однак, у минулі рази обмеження постачання газу до України з метою змусити її піти на політичні поступки також зачіпало і Західну Європу. Більше такої перепони для Росії не буде.

Чимало аналітиків звертали увагу на той факт, що військові дії Росії на сході України не зачіпали системи газогонів “Братство”. З введенням в експлуатацію “Північного потоку-2”, загроза пошкодження або знищення цієї системи газогонів перестане бути проблемою. Транзит природного газу стане ще одним важелем тиску на Україну та її примусу до економічних та політичних поступок, з огляду на прибуток від фінансових та політичних відносин з Німеччиною, Францією та рештою Західної Європи.

Окупація Росією Криму та частини Східної України, її нещодавні військові відпрацювання можливого вторгнення та триваючий військовий конфлікт на Донбасі є демонстрацією справжніх російських намірів, а саме – окупації та взяття під контроль усієї України. “Північний потік-2” усуне дуже важливий бар’єр на шляху повномасштабного російського вторгнення. Якщо вторгнення Росії у Крим та Україну у 2014 році навчило світ хоча б чомусь, то тому, що Президент Володимир Путін не зупиниться ні перед чим, щоб зберегти свою владу та відбудувати Радянський Союз.

Завершення газогону “Північний потік-2” є серйозною загрозою для миру та безпеки у Європі. Війна в Україні та Східній Європі затягне у конфлікт усю євроатлантичну спільноту. Постійні залякування, обман, ігнорування норм міжнародного права Росією свідчить про те, що її керівництву не можна довіряти, його необхідно стримувати. Ми закликаємо міжнародну спільноту об’єднатися і заблокувати “Північний потік-2”. Інакше Європейський континент опиниться у заручниках Москви.

 

Президент СКУ Павло Ґрод