207-А РІЧНИЦЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВЕЛИКОГО КОБЗАРЯ

 Борітеся – поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!

 

–Т. Шевченко, 1845

 

 

9 березня, 2021 р. ОТТАВА, ОН. Сьогодні українці всього світу відзначають 207-у річницю з дня народження Великого Кобзаря, Тараса Шевченка. Неможливо переоцінити внесок Шевченка в розвиток української культури, національної ідентичності, та національної свідомості.

 

Впродовж двох століть, український Кобзар надихає усі покоління. Щороку в Канаді учні рідних шкіл декламують вірші поета, хори виконують його твори, громади збираються на перегляди та обговорення фільмів. У світі Тарасові Шевченку встановлено більше тисячі пам’ятників, його твори перекладені майже всіма мовами світу, а його іменем названі вулиці, навчальні заклади, міста.

 

Особливою є історія пам’ятника Тарасу Шевченку в Вінніпезі, Манітобі. У 1959 році українська громада Канади зобов’язалась встановити пам’ятник Кобзареві на території провінційного парламенту. Тисячі українців з усієї Канади збирали добровільні пожертви на пам’ятник – усього $175 000 доларів. А 60 років тому 9-го липня 1961 року, близько десяти тисяч українців Канади зібралось в Вінніпезі на офіційному відкритті пам’ятника за участі тогочасного Прем’єр-міністра Канади Джона Г. Діфенбекера.

 

Численні вірші та мистецтво Шевченка шанує цілий світ і його відданість Україні залишатиметься в наших серцях назавжди. Особливо сьогодні, коли народ України хоробро захищає свою державу, слова Шевченка продовжують нас надихати.