ХВОРИХ В П’ЯТЬ РАЗІВ БІЛЬШЕ: ЛІКАР ОЗВУЧИВ РЕАЛЬНУ СТАТИСТИКУ COVID-19 В УКРАЇНІ

03.02.21

УНІАН

 

За словами експерта, на початку пандемії в Україні була проблема з тестуванням.

 

Відомий львівський лікар Тарас Жиравецький вважає, що офіційні показники захворюваності на COVID-19 в Україні потрібно множити, як мінімум, на п’ять.

 

Свою думку з цього приводу він висловив в інтерв’ю УНІАН.

 

Так, відповідаючи на питання про різке зменшення кількості хворих на коронавірус за добу, лікар зазначив: «Багато людей вже перехворіли. За офіційною статистикою, це понад мільйон, а неофіційно таких людей, мінімум, разів в п’ять-шість більше, тобто 6-8 мільйонів (25-30% населення). Взагалі, я вважаю, що офіційну статистику потрібно множити, як мінімум, на п’ять. Якщо кажуть, що в нас за добу зафіксовано 6 тисяч нових хворих на ковід, то реально їх є, як мінімум, 30 тисяч. Ну, не може при 5-6 тисячах нових випадків за добу бути 2 тисячі госпіталізованих. Виходить, що кожен третій потрапив в стаціонар? Це абсурд».

 

Окрім того, як вважає лікар, на початку пандемії в Україні була проблема з тестуванням: «Багато хто, особливо молодь, могли перенести коронавірус як звичайний грип – з підвищенням температури, з відсутністю запаху, але без ускладнень і без потреби вживати складні ліки. Вони не робили ПЛР-тестування, тому не попали в офіційну статистику».

 

Проте, навіть із такими показниками, ще рано говорити про набуття колективного імунітету, зазначив Тарас Жиравецький.