ВАЖЛИВА ДАТА

Сімдесят два роки тому сьогодні Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй на сесії, яка відбулася в Парижі, Франція прийняла основний міжнародний документ під назвою Загальна декларація прав людини (UNDHR). З 58 країн-членів ООН на той момент 48 проголосували за, жоден проти, вісім утрималися і двоє не голосували.

 

Значення сьогоднішнього ювілею полягає в тому, що UNDHR є основним і живим  документом. Права, які вона відстоює, включає від основних прав свободи слова, совісті, зібрань, від страху і від злиднів до набагато більш, здавалося б, недосяжних прав на отримання безплатної освіти, хоча і на обмеженому рівні, безплатної медичної опіки і рівного захисту відповідно до закону. Досить сказати, що сьогодні сімдесят два роки потому немає жодної країни з нинішніх 193 країн-членів ООН, які надають або забезпечують всі права, зазначені в Декларації. Більш демократичні держави принаймні обговорюють ці питання і докладають добросовісних зусиль для забезпечення переоцінених прав. З цієї причини UNDHR є основоположним документом. Це основа, до якої повинні прагнути всі країни-члени ООН. 

 

З іншого боку, ООН є засадничо провальною, оскільки дуже багато її країн-членів не забезпечують навіть найосновніших прав, які виходять з Атлантичної хартії (свободи слова, совісті, від страху, від злиднів) і згодом були підґрунтованими для ООН та її Декларації. Обидва прикдади, нездатність або брак бажання  багатьох країн-членів ООН забезпечити навіть основні права і необхідність вирішення вісх прав фундаменту Декларації тими демократіями, які принаймні відповідають основним, повинні бути розглянуті. Дата ювілею, здається, є відповідним часом, оскільки в інший час пересічні люди і уряди зайняті буденними справами.

 

Я хотів би розглянути хоча б одну країну в кожному угрупованні. Росія явно належить до перших,  а США до других. Провал Росії є результатом навмисних авторитарних дій. Невдачі Америки є більш практичними в тому, що навіть при добросовісності і найбільшій економіці світу існують недоліки під американським капіталізмом і його демократичною формою правління. 

 

Зловживання Росією правами людини є спільним продуктом її намірів і міжнародного ігнорування. Хоча Декларація є дуже значущим документом і співтвором всього міжнародного співтовариства, робота Верховного комісара ООН з прав людини (передбачуваного монітора або поліцейського для Декларації) значно менша, тому що, ймовірно, половина країн-членів ООН є значними порушниками прав людини, а решта вагаються по-справжньому стежити через політичні занепокоєння та/або дипломатію. Росія не поважає свободу слова, совісті, зібрання з невеликою турботою про оппробріум міжнародної спільноти. Страсбурзький суд з прав людини має більше рішень проти Росії, ніж будь-якої іншої держави. Ці рішення залишаються незадоволеними. В результаті чого позивач проти Росії в Європейському суді в Страсбурзі, по суті, шукає декларативне полегшення, щоб задовольнити свої внутрішні почуття. Росія не відчуває ні шкоди, ні кощтів, ні докорів сумління.

 

Більш цікавий аналіз приходить у випадку Америки та інших справжніх демократій, однак недосконалих. Спроби домогтися повних прав з Декларації в США призвели до значного удару у відповідь і ярлика соціалізму (освітніх та медичних). Відверто кажучи, дуже дорого забезпечити безкоштовну універсальну освіту та медичну допомогу. За нинішньої системи дійсно доступний якийсь варіант. Нічого з цього не прописано в Конституції Сполучених Штатів, за винятком «рівного захисту відповідно до закону». Однак навіть це в значній мірі є не реальне. Чим більше грошей у нього чи неї, тим кращий захист він/вона може купити не через злочинні акти хабарництва, а просто користуючись кращим юридичним представництвом і виснажуючи всі шляхи судових процесів. Судові процеси є коштовні. Бідна людина не має такого ж захисту за правовою системою, як багата.

 

Тим не менш, як колись зауважив Вінстон С. Черчилль: «Демократія є найгіршою формою правління, за винятком усіх інших». Одначе, у демократії доступний відкритий дискурс, який проводить підсвідомий пошук усіх прав, оприлюднених в Декларації. Таким чином, Декларація, про яку ми особливо пам’ятаємо сьогодні, є основою для дальшого розвитку кожної демократичної країни ще більш ніж через сімдесят років. Нездатність досягти утопії не робить суспільство антиутопіальним до тих пір, поки є добросовісні зусилля, щоб зробити краще.

 

10 грудня 2020 року                                               Аскольд С. Лозинський