ПРИГАДКА ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ АМЕРИКАНСЬКИХ ВИБОРЦІВ

 Голоси з минулого

 

Оскільки президентські вибори наближається, хто буде наступним президентом Сполучених Штатів, майже на думці кожного, не тільки в Сполучених Штатах, але і в усьому світі, і, зокрема, в Україні. Відсутність озвученої симпатії президента Трампа для України та українців та рівночасно похвали на ворога України під час його терміну повноважень добре відомі, а найкраще підкреслюється його коментарем про те, що йому подобається Путін і він Путіну.  Навіть його сурогати не являються симпатичними по відношенню до України серед них його головний дипломат, який якщо ніщо інше  повинен був хоча б навчитися бути дипломатичним. Заява держсекретаря Помпео про те, що Ніхто не цікавиться Україною, була ганьбою.

 

Однак, щоб хтось не подумав, що негативність президента Трампа щодо України або спорідненість щодо Путіна не була глибоко вкорінена, дозвольте мені запропонувати як нагадування кілька заяв Дональда Трампа кандидата в президенти, починаючи з 2016 року, і Джо Байдена віце-президента, що датується його терміном в Білому домі:

 

У середу, 27 липня 2016 року, на прес-конференції Трамп прокоментував звинувачення в російському зломі електронних листів Демократичного національного комітету:

 

Росія, якщо ви слухаєте, я сподіваюся, що ви зможете знайти 30000 листів, які відсутні.

 

У неділю, 31 липня 2016 року на “Цьому тижні” з Джорджем Стефанопулосом Трамп відповів на запит Стефанопулоса, чому Трамп пом’якшив платформу Республіканської партії,  щодо України, видаливши заклик надати Україні летальну зброю для захисту:

 

Він (Путін-АЛ) не збирається іти в Україну, добре, просто так зрозумійте. Він не збирається їти в Україну, добре? Ви можете запамятати це.

 

Що стосується російської анексії Криму, Трамп сказав:

 

Я подивлюся на це. Але, знаєте, народ Криму, з того, що я чув, скоріше був би з Росією, ніж там, де вони були. І ви повинні дивитися на це також.

 

У середу, 7 вересня 2016 року, в інтерв’ю Метту Лауеру на кораблі Intrepid Трамп похвалив Путіна:

 

Ну, він (Путін-АЛ) має рейтинг схвалення 82%, на думку різних опитувальників, які, до речі, деякі з них базуються саме тут.

 

Якщо він (Путін-АЛ) говорить про мене добрі речі, я збираюся сказати про нього добрі речі. Я вже говорив, що він дійсно дуже великий лідер. Я маю на увазі, ви можете сказати, що це не страшна річ – людина має дуже сильний контроль над країною.

 

Ці уривки не витягнені з контексту. Вони не були відредаговані або пояснені Трампом і, по суті, Трамп неодноразово підтвердив ці позиції. Він часто хвалився, що Путін назвав його блискучим, хоча російське слово, яке використовується Путіним «яркий», мабуть, найкраще перекладається як яскравий.

 

Трамп неправильно витлумачив, а потім зблизився з тим, що Путін назвав його генієм, був тривіалізований деякими, оскільки Трамп просто діяв як дитина або буйвол. Трамп може бути і те, і інше. 

 

Високоповажний консервативний оглядач і коментатор Джордж Вілл написав таку думку під назвою «Неглибокість Трампа біжить глибоко» в The Washington Post після виступу пана Трампа з паном Стефанопулосом:

 

Те, що Вінстон Черчилль сказав про супротивника – “Він говорив без ноти, і майже без крапки” – можна сказати про Дональда Трампа, але це може бути несправедливо по відношенню до нього. Його промови, звичайно, синтаксичні затонулі поїзди, але може бути метод його божевілля. Він рідко закінчує речення (“Повірте мені!” не рахується), але, можливо, він не той розсіювальний, який він так успішно зацікавив з’явитися. Може бути, він насправді хитрий блазнь, хитро в гонитві за імунітетом через профузію.

 

З іншого боку, починаючи з свого часу на посаді віце-президента Сполучених Штатів, Джо Байден довгий час був прихильно наставлений до України. Під час  російського перезавантаження адміністрації Обами, спроектований держсекретарем Хіларі Клінтон у 2009 році, Джо Байден залишався відданим другом України:

 

Складаючи нові відносини з Росією, ми підтверджуємо нашу відданість незалежній Україні. І ми не визнаємо ні сфери впливу, ні ніякої здатності будь-якої іншої нації ветувати вибір, який робить незалежна нація щодо того, з ким і за яких умов вони будуть асоціюватися. Ми також не віримо в нульову суму мислення. Ми не вважаємо, що партнерство з одним народом має прийти за рахунок іншого. Він не має. Це не так, і це не буде … Ми відкидаємо поняття сфер впливу як ідеї 19 століття, які не мають місця в 21 столітті. І ми стоїмо за принципом, що суверенні держави мають право самостійно приймати рішення, накреслити власну зовнішню політику, обирати власні союзи. Президент Обама у своєму виступі в Москві два тижні тому рішуче підтвердив цей принцип… Ми також знову підтвердили гарантії безпеки, які США, Росія і Велика Британія надали Україні в Будапештському меморандумі 1994 року…Україна також була лідером у тому, що президент Обама і я вважаю нашим найбільшим викликом безпеці –  який стоїть перед світом – і це скорочення світового арсеналу ядерної зброї, оновлення системи нерозповсюдження ядерної зброї та забезпечення вразливих ядерних розлитих матеріалів… Сполучені Штати також підтримують поглиблення зв’язків України з НАТО та Європейським Союзом….

 

Не на відміну від свого друга сенатора Джона Маккейна, віце-президент вокалізував своє захоплення українцями ще 17 січня 2017 року за тиждень до закінчення свого терміну в Білому домі:

 

Мене надихнув народ України, їх мужність, їх стійкість, сміливі українці, які ніколи не віддалися від надії на майбутнє чогось кращого, які вас отримують і щодня їдуть працювати на демократичну і єдину Україну.

 

Подумайте про це, а потім голосуйте за своєю совість. Вибір ніколи не був більш яскравим.

 

18 жовтня 2020 року                                                   Аскольд С. Лозинський